Jezik/Језик/Language:
Ugrožena su Vam prava?
Popunite i pošaljite obrazac
Foto galerija
svakodnevnih aktivnosti...
Pretraga web stranice:

Saopštenje za javnost | 28.07.2017

Zloupotreba poligrafa predstavlja povredu prava radnika

Poligraf, ilustracijaPoligraf, ilustracija

Povodom medijskih natpisa da je više od stotinu radnika preduzeća "Boksit", "Mileks" i firmi koje su podizvođači radova u rudniku boksita podvrgnuto poligrafskom testiranju od strane Uprave Kompanije, Ombudsmeni podsjećaju da ovakva praksa ima elemente mobinga jer dovodi do uznemiravanja radnika i izazivanja osjećaja nesigurnosti i straha u radnom kolektivu.

Istim povodom, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine su početkom 2015. godine izdali Preporuku Upravi ove Kompanije da preduzme sve neophodne mjere kako bi iz svoje poslovne prakse eliminisali ovakve radnje. U Specijalnom izvještaju koji je sačinjen istim povodom i usvojen od strane Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ukazano je da je poligrafsko testiranje iskorišteno kao metod disciplinovanja radnika, mimo Zakona o radu i drugih opštih propisa koji regulišu oblast radnih odnosa.

Ombudsmeni, još jednom, podsjećaju da privredna društva ovakvog kapaciteta moraju sa naročitim stepenom odgovornosti tretirati prava zaposlenih, jer se radi o ostvarivanju važnih egzistencijalnih prava, te prekinuti ovakvu i slične prakse u odnosu Uprave prema radnicima.Aktuelne publikacije


Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine  © 2018    |    Mapa stranice