Jezik/Језик/Language:
Угрожена су Вам права?
Попуните и пошаљите образац
Фото галерија
свакодневних активности...
Претрага веб странице:
Skip Navigation LinksПочетна > О нама > Улога и функција

Улога и функција

КО СМО МИ?

Институција омбудсмена за људска права је независна институција која се бави заштитом права физичких и правних лица, а у складу са Уставом БиХ и међународним споразумима који се налазе у додатку Устава.

ШТА РАДИМО?

Институција омбудсмена за људска права БиХ разматра предмете који се односе на слабо функционисање или на повреду људских права почињену од стране било којег органа Босне и Херцеговине, њених Ентитета и Брчко Дистрикта. Предмети се формирају на основу појединачних жалби правних или физичких лица или ex officio.

КО НАМ СЕ И КАКО МОЖЕ ОБРАТИТИ?

Институцији омбудсмена за људска права БиХ може се обратити свако физичко и правно лице које има легитиман интерес, без обзира на држављанство, расу, пол, вјерску и националну припадност. Жалба упућена Институцији неће проузроковати никакве кривичне, дисциплинске или било какве друге санкције по њеног подносиоца. Жалба се изјављује писмено, путем поште, факса, е-маил-а или личним достављањем. У жалби треба изнијети краћи опис догађаја, чињеница или одлука који су довели до подношења жалбе. Жалба мора бити потписана од особе која жалбу изјављује, или овлаштеног опуномоћеника. Уз жалбу је пожељно приложити фотокопије документације која је релевантна, уколико иста постоји. Институција може одбити да разматра анонимне жалбе за које сматра да су злонамјерне, неосноване, у којима нема жалбе, које наносе штету трећим лицима или које су Институцији предочена изван рока од 12 мјесеци након појаве догађаја, чињеница или одлука на које се лице жали.

КАКО ВАМ МИ МОЖЕМО ПОМОЋИ?

Институција омбудсмена за људска права БиХ, уколико утврди повреду права, издаје препоруке надлежним органима да подузму мјере како би се исправиле повреде људских права или слабо функционисање управе. Такође, Институција савјетује грађане како да искористе најпогоднија правна средства или их упућује на одговарајуће институције.

ШТА МИ НЕ МОЖЕМО УЧИНИТИ?

Ми не мијењамо одлуке јавних органа власти, нити преузимамо улогу органа који поступају по жалби. Институција се не може мијешати у процес одлучивања судова. Такође, ми не заступамо подносиоце жалби пред јавним органима, нити пишемо поднеске или жалбе у њихово име. Институција омбудсмена за људска права БиХ не може додијелити надокнаду за утврђене повреде људских права.

Важни линкови


Штитимо права физичких и правних лица у складу са Уставом БиХ и међународним споразумима који се налазе у додатку Устава...
Омбудсмени БиХ

Активности Омбудсмена

Омбудсмен др Невенко Врањеш у Београду на Међународној конференцији о заштити животне средине

Омбудсменка др Јасминка Џумхур на информативној сесији о ENNHRI извјештају за 2024 годину

Омбудсменка др Јасминка Џумхур на консултативном састанку Радне групе 19 - Запошљавање и социјална политика

Омбудсмен др Невенко Врањеш на Конференцији о ефикасном управљању границама и заштити људских права на западно-балканској рути

Омбудсмен др Невенко Врањеш на Конгресу Удружења хематолога

Омбудсмен др Невенко Врањеш одржао састанак с представницима Удружења „Отахарин"

Архива активности


Тематски документи

Актуелне публикације


Институција омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине  © 2024    |    Мапа странице