Jezik/Језик/Language:
Угрожена су Вам права?
Попуните и пошаљите образац
Фото галерија
свакодневних активности...
Претрага веб странице:

Саопштење за јавност | 31.03.2020

Препоруке Омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине у вези са заштитом људских права рањивих категорија грађана

Заштита рањивих категорија, илустрацијаЗаштита рањивих категорија, илустрација

У смислу члана 1. став 1. Закона о омбудсману за људска права Босне и Херцеговине, Институција омбудсмана је независна институција успостављена у циљу промоције добре управе и владавине права, заштите права и слобода физичких и правних лица, како је гарантовано Уставом Босне и Херцеговине и међународним споразумима који се налазе у додатку Устава, која ће с тим у вези надгледати активности институција Босне и Херцеговине, њених ентитета и Брчко дистрикта.

У циљу заштите права и слобода рањивих категорија грађана, овим путем истичемо сљедеће:

Уважавајући до сада издате наредбе Федералног штаба цивилне заштите Федерације БиХ, Републичког штаба за ванредне ситуације Републике Српске, као и кантоналних кризних штабова, водећи се упутствима и препорукама стручњака из области јавног здравства, сматрамо неопходним указати на потребу повећаног надзора и предузимања што ефикаснијих мјера у односу на ризичне и осјетљиве групе грађана (старије особе, лица с инвалидитетом, дјецу, самохране родитеље), те особе које због хроничних обољења, аутоимуних болести и/или других здравствених тешкоћа спадају у ризичну групу грађана.

Уз пуно уважавање свих предузетих активности у циљу сузбијања ширења епидемије COVID-19 Омбудсмани за људска права Босне и Херцеговине овим путем истичу да сви надлежни органи имају повећану одговорност према рањивим категоријама становништва, те охрабрујемо надлежне органе да предузму одговарајуће мјере као што је организовање радног процеса у циљу заштите лица с инвалидитетом, омогућавање одржавања контакта дјеце с родитељем с којим не живи, без обзира на постојећу забрану кретања за млађе од 18 година и слично, појачан надзор особа старијих од 65 година, у смислу њихових потреба за храном и лијековима и слично.

Омбудсмани Босне и Херцеговине препоручују послодавцима да омогуће рад од куће у свим ситуацијама у којима је то могуће за особе с инвалидитетом, родитеље дјеце и одраслих с потешкоћама у развоју, односно особе које се брину за њих као и самохране родитеље. Уколико није могуће организовати рад од куће у појединим случајевима препоручујемо да се омогуће најпримјеренији услови који ће осигурати заштиту здравља и превенцију.

Уважавајући намјеру надлежних власти да прописивањем одређених ограничења сузбију ширење епидемије COVID-19 истовремено желимо истаћи да рестриктивна ограничења у односу на одређене рањиве категорије могу довести то одређених посљедица по њих. Ово се првенствено односи на забрану контаката са блиским сродницима за особе с инвалидитетом, односно за особе које су смјештене у установе социјалне заштите, као и онемогућавање одржавања контаката дјетета с родитељем с којим не живи. С тим у вези, преносимо став специјалне извјеститељке Уједињених нација за права лица с инвалидитетом, која сматра да: “Ограничавање контаката са блиским особама оставља лица с инвалидитетом у потпуности незаштићене од било којег облика насиља или занемаривања у институцијама.”

Надаље, старе и изнемогле особе, као и лица с инвалидитетом, често не могу самостално функционисати и приморане су да користе различите облике подршке као што је достава хране, лијекова, различите облике асистенције, те сходно томе сматрамо да је неопходно размотрити могућност и уложити додатне напоре да се свим наведеним категоријама омогући наставак пружања услуга. Особама које пружају помоћ и подршку потребно је обезбиједити заштитну опрему.

У данима када надлежни органи власти свих нивоа интензивно раде на сузбијању ширења епидемије COVID-19, неопходно је особама с потешкоћама, посебно глувим и наглувим особама омогућити несметан приступ информацијама, односно препорукама кризних штабова. С тим у вези, препоручујемо да најважније препоруке и информације буду доступне на знаковном језику.

Омбудсмани Босне и Херцеговине сматрају да једино заједничко дјеловање грађана и надлежних власти може допринијети сузбијању ширења COVID-19, те овим путем охрабрујемо надлежне органе власти да предузму све потребне мјере, с тим да предузете мјере буду пажљиво одмјерене и минималне за заштиту јавног здравља, посебно рањивих категорија грађана.

Препоруку објављујемо у цијелости (клик на линк за преузимање).Важни линкови


Штитимо права физичких и правних лица у складу са Уставом БиХ и међународним споразумима који се налазе у додатку Устава...
Омбудсмени БиХ

Активности Омбудсмена

Омбудсмен проф.др Љубинко Митровић разговарао са директором КПЗ Добој

Омбудсмен проф. др Љубинко Митровић разговарао са в.д. директора КПЗ Бања Лука

Омбудсменка Нивес Јукић присуствује наставку 8. сједнице Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ

Омбудсменка др Јасминка Џумхур на вебинару о 25 година Дејтона

Омбудсмен проф. др Љубинко Митровић разговарао са представником Green team-a

Омбудсмени разговарали са службеницом за људска права у Амбасади Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини

Архива активности


Актуелне публикације


Институција омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине  © 2020    |    Мапа странице