Jezik/Језик/Language:
Ugrožena su Vam prava?
Popunite i pošaljite obrazac
Foto galerija
svakodnevnih aktivnosti...
Pretraga web stranice:
Skip Navigation LinksPočetna > O nama > Relevantno zakonodavstvo

Relevantno zakonodavstvo

Osnov za rad i funkcioniranje Ombudsmana BiH su Aneksi IV i VI Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini od 14. prosinca 1995. godine i na osnovu ovih dokumenata Institucija je 1996. godine počela da funkcionira.

Sukladno Aneksu VI Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Ombudsman BiH zajedno sa Domom za ljudska prava BiH činilo je Komisiju za ljudska prava BiH, koji polazi od toga da su demokracija i ljudska prava čimbenici izgradnje društva, pretpostavke uspostavljanja strukture i mehanizama države koji vode u međunarodne integracije. Trenutno, Ombudsman BiH funkcionira na osnovu Ustava BiH i Zakona o ombudsmanu kojim su zagarantirani neovisnost i okvir infrastrukture za zaštitu i promoviranje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prvi Zakon o ombudsmanu donesen je 2000. godine. Novi Zakon je donesen 2002. godine, a potom dopunjavan i mijenjan 2004. i 2006. godine. Ovaj Zakon definira nadležnost i ovlasti Ombudsmana BiH, pravila postupanja u praćenju rada organa i institucija u postupcima po žalbama građana i ex officio, te druga značajna pitanja u svezi funkcioniranja ovog državnog mehanizma za zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Važni linkovi


Štitimo prava fizičkih i pravnih lica sukladno Ustavu BiH i međunarodnim sporazumima koji se nalaze u dodatku Ustava...
Ombudsmani BiH

Aktivnosti Ombudsmana

Nastavak i jačanje suradnje Ombudsmana Bosne i Hercegovine i Ombudsmana za djecu Republike Srpske

Ombudsmani Bosne i Hercegovine na tematskoj sjednici Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH "Ljudska prava žena u Bosni i Hercegovini"

Ombudsmanka dr. Jasminka Džumhur na sjednici Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Ombudsmani Bosne i Hercegovine održali radni sastanak sa gospodinom Sašom Jankovićem

Ombudsmanka dr. Jasminka Džumhur razgovarala sa ministricom pravde Kantona Sarajevo Lejlom Brčić

Ombudsmanka dr. Jasminka Džumhur na sastanku Upravnog odbora projekta „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“

Arhiva aktivnosti


Tematski dokumenti

Aktuelne publikacije


Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine  © 2021    |    Mapa stranice