Jezik/Језик/Language:
Your rights are violated?
Fill & Send Application Form
Photo albums
of everyday activities...
Website search:

Press statement | 04.01.2021

Održan online trening na temu „Uloga i značaj Institucije ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini“

Training bannerTraining banner

Online trening podrazumijeva interaktivan transfer znanja i upotrebljivih informacija putem interneta. Savremen način edukacije omogućava uštedu vremena i novca, te mogućnost prisustva edukaciji sa bilo koje lokacije u svijetu. Imajući u vidu trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom, te sigurnost polaznika, 9. decembra je na Zoom platformi održan trening namijenjen svim državnim službenicima, a tema treninga bila je „Uloga i značaj Institucije ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini“. Svoj doprinos u prezentaciji značajnih i edukativnih informacija dali su Prof. dr. Nino Serdarević, finansijski ekspert i Selim Kulić, pravni ekspert ispred kompanije Innova Sarajevo. Posebno značajno obraćanje na treningu imao je Prof. dr. Mitrović Ljubinko, Ombudsmen za ljudska prava BiH, koji je učesnicima na samom početku treninga predstavio ovu instituciju iz svoje perspektive.

„Naš posao je iscrpljujući, često veoma zahtjevan i deprimirajući. U isto vrijeme, to je sjajan posao. Možda najbolji posao kojim se jedan pravnik može baviti. Ovdje se radi o predmetima koji se tiču ljudskih prava običnog čovjeka. Radi se o problemima koje ima naš komšija. Naš posao je da ove probleme rješavamo i upravo ta činjenica ga čini sjajnim poslom. Nadamo se da ćemo na tom putu imati još veću podršku svih ljudi sa kojima sarađujemo.“ - rekao je gospodin Mitrović u svom uvodnom obraćanju.

Cilj ovog treninga je jačanje svijesti rukovodećih i ostalih državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine o ulozi i značaju Institucije ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini kao i o značaju implementacije preporuka koje ova institucija izdaje. Upravo zbog toga su pripremljeni i materijali koji su tokom treninga poslužili kako bi se učesnici upoznali s principima djelovanja i nadležnostima Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Nakon treninga, ovi materijali će biti dostupni u obliku brošure za dugoročnu upotrebu svim državnim službenicima i ostalim građanima kojima bude potrebna pomoć u razumijevanju ove Institucije, kao i u saradnji sa njenim uposlenicima.

Podrška provedbi treninga pružena je u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH kao dio podrške reformi javne uprave u BiH. Organizatori treninga bili su Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH i Agencija za državnu službu BiH.

Program jačanja javnih institucija provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke savezne vlade u saradnji s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

Brošure razvijene u okviru ovog projekta dostupne su na sljedećim linkovima:

Brošura (bosanski)
Brošura (hrvatski)
Brošura (srpski)
Brošura (engleski)Useful Links


We are protecting rights of natural persons and legal entities in accordance with the Constitution of BiH and international human rights instruments...
Ombudsmen of BiH

Ombudsman's Activities

Continued and Strengthened Cooperation between Ombudspersons of Bosnia and Herzegovina and Ombudsman for Children of Republika Srpska

Ombudspersons of Bosnia and Herzegovina attending topical session of PABiH’s Joint Committee on Human Rights “Women’s Human Rights in Bosnia and Herzegovina”

Ombudsperson Jasminka Džumhur, PhD, attending session of Energy, Mining and Industry Committee of House of Representatives of Federation of Bosnia and Herzegovina Parliament

Ombudspersons of Bosnia and Herzegovina hold working meeting with Mr Saša Janković

Ombudsperson Jasminka Džumhur, PhD, speaks with Sarajevo Canton Minister of Justice Lejla Brčić

Ombudsman Dr. Jasminka Džumhur at the meeting of the Steering Committee of the project "Promotion of Diversity and Equality in Bosnia and Herzegovina"

Activities Archive


Latest publications


The Institution of Human Rights Ombudsman of Bosnia and Herzegovina  © 2021    |    Site Map