Jezik/Језик/Language:
Your rights are violated?
Fill & Send Application Form
Photo albums
of everyday activities...
Website search:

Ombudsman's Activities | 16.11.2022

Ombudsmen dr. Nevenko Vranješ razgovarao sa predstavnicima UNHCR-a

Ombudsman dr. Nevenko Vranješ spoke with UNHCR representativesOmbudsman dr. Nevenko Vranješ spoke with UNHCR representatives

Ombudsmen Bosne i Hercegovine dr Nevenko Vranješ sa saradnicama Jelenom Simović, Suzanom Trubajić i Violetom Romić primio je danas u Sjedištu institucije Ombudsmena u Banjaluci predstavnike UNHCR-a Hugues Bissota i Sabinu Čejović.

Centralna tema razgovora ticala se unapređenja prava i položaja osoba bez državljanstva, tzv. apatrida koji su bez tog, jednog od ljudskih prava, ostali iz različitih razloga.

Na sastanku su razmijenjene informacije o aktivnostima koje UNHCR provodi u Bosni i Hercegovini u pogledu sprečavanja pojave apatridije, identifikacije i smanjenja broja osoba bez državljanstva, kao i postupanju Institucije ombudsmena u predmetima koji se tiču ove tematike.

Sagovornici su istakli da je posjedovanje državljanstva neophodno za punopravno učestvovanje u društvu i predstavlja preduslov za ostvarivanje cijelog niza ljudskih prava poput prava na zdravstvo, školstvo, bračni status, te se saglasili o potrebi saradnje i zajedničkog djelovanja kako bi se riješila ova pitanja.Latest publications


The Institution of Human Rights Ombudsman of Bosnia and Herzegovina  © 2024    |    Site Map