Jezik/Језик/Language:
Ugrožena su Vam prava?
Popunite i pošaljite obrazac
Foto galerija
svakodnevnih aktivnosti...
Pretraga web stranice:

Saopštenje za javnost | 16.05.2023

Preporuka Ombudsmena Bosne i Hercegovine upućene Gradu Banjaluka

Ombudsmen za ljudska prava Bosne i HercegovineOmbudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine

Ombudsmenima se obratila podnositeljica žalbe, nezadovoljna radom Grada Banjaluka i nadležne inspekcije, zbog štete koju je pretrpjela na svojoj imovini zbog pasa lutalica. Podnositeljica žalbe je od Grada zahtijevala naknadu štete koju je pretrpjela zbog upada pasa lutalica na njeno imanje koji su tada zadavili tri koze i tri ovce. Grad je obavijestio podnositeljicu žalbe da, između ostalog, nije dokazala da se radi o psima lutalicama i da konstatacija u zapisniku nadležnog inspekcijskog nije dovoljna i o ne predstavlja adekvatan dokaz. Grad smatra da ne postoji obaveza naknade štete u skladu sa opštim pravilima odgovornosti za štetu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i zahtjev podnositeljice žalbe ocjenjuje neosnovanim. Stranka se upućuje na zaštitu svojih prava i naknadu štetu u sudskom postupku.

Ombudsmeni su se obratili gradskoj upravi, zahtijevajući da se izjasne na žalbene navode i odgovore na pitanje kako je podnositeljica žalbe mogla dokazati da su joj psi lutalice pričinili materijalnu štetu.

Grad Banjaluka se poziva na Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Republike Srpske i na Odluku o komunalnom radu Grada Banjaluka, kojima se propisuju obaveze vlasnika pasa i mačaka. Također navode da u gradskom budžetu nije planirana stavka za isplatu naknada šteta vansudskim putem. Ombudsmeni nisu dobili odgovor na postavljeno pitanje kako je podnositeljica žalbe, a samim tim i svaki građanin Banjaluke, mogao dokazati da su joj psi lutalice pričinili materijalnu štetu. Ombudsmeni su ocijenili da postupanje gradske uprave ne predstavlja primjer dobre uprave, jer se građani isključivo upućuju na zaštitu svojih prava sudskim putem, zbog toga što je riječ o krajnjoj mjeri koja podrazumijeva dodatne mnogobrojne materijalne troškove, neizvjesnost, izlaganje stresnim situacijama i vrijeme.

Ombudsmeni su preporučili Gradu Banjaluka da još jednom razmotre zahtjev podnositeljice žalbe za naknadu štete, kao i da razmotre planiranje sredstava u budžetu za ove namjene. Grad Banjaluka je također pozvan da razmotri sve mogućnosti kako bi građani bili u većoj mjeri obaviješteni o zaštiti svojih prava u slučajevima kada im njihova prava i interesi budu ugroženi od strane pasa koji nemaju vlasnike i pasa koji nisu trajno označeni pomoću mikročipa.Aktuelne publikacije


Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine  © 2024    |    Mapa stranice